Moeder Natuur

27/08/2019

Vandaag had ik een bijzondere ontmoeting met een collega uit de natuurzuivere cosmetica branche. Willemijn is biologisch-dynamische landbouwexpert, ze woont in Portugal en maakt daar cosmetica van kruiden van haar eigen land. Vandaag hebben we mooie nieuwe producten bedacht waarmee Willemijn met haar kennis en kunde bij terugkomst in Portugal aan de slag gaat.

Drie vragen over natuurzuivere cosmetica aan Willemijn.

1. Kun je iets vertellen over jouw werkwijze met de helende planten in Portugal?

Ik werk met inheemse kruiden, de natuurlijke ondergroei in de kurk- en steeneikbossen in de streek Alentejo in Zuid Portugal. Een deel van de kruiden oogst ik in het wild, grotendeels op mijn eigen land. Om te voorkomen dat de wilde planten uitsterven kweek ik deze kruiden ook . Ik maak bijvoorbeeld stekken of ik gebruik het zaad van de wilde planten om ze te vermeerderen. De meeste kruiden zijn meerjarig, ze staan afhankelijk van de soort drie tot acht jaar op dezelfde plaats. Ik werk volgens de biologisch-dynamische landbouwmethode. Jaarlijks oogst ik de kruiden op het moment dat de etherische olie de hoogste kwaliteit heeft. Elke soort heeft zo haar eigen oogstmoment. Ook speelt een rol welk deel van het kruid gebruikt gaat worden: alleen de bloem, bovenste plantdeel (bloem,stengel blad), alleen het blad, hele bovengrondse deel van de plant of de wortel.

Ik distilleer de kruiden zelf op de boerderij. De methode is stoomdistillatie met water uit onze eigen bron. Distilleren is een kunst. Naast kennis is het een kwestie van ervaring. Je moet werkelijk al je zintuigen optimaal gebruiken. Er zijn heel veel factoren die van invloed zijn op het proces. Het distillatieproces geeft altijd een maar kleine hoeveelheid pure etherische olie en een veel grotere hoeveelheid bloemenwater.

Deze etherische oliën en bloemenwaters vormen de basis voor een reeks biologische lichaamsverzorgingsproducten die ik met behulp van mijn broer, die biochemicus en apotheker is, maak. We proberen zoveel mogelijk alle grondstoffen zoals biologische bijenwas en olijfolie uit onze eigen streek te betrekken.

2. Wat maakt dat de planten daar zo’n helende werking hebben?

Heel veel factoren spelen een rol bij de hoge kwaliteit etherische olie van de kruiden in Alentejo. Planten maken etherische olie onder andere om zich te verdedigen tegen uitdroging. Met drie zomermaanden praktisch zonder regen en temperaturen van tegen de 40ºC handhaven de kruiden zich hier op wonderbaarlijke wijze.

Voor een hoge kwaliteit etherische olie is de helderheid van de lucht enorm belangrijk. Je kunt in de verste verten alles nog haarscherp zien. Er is geen industrie en maar weinig verkeer in deze streek. Alentejo is heel dunbevolkt.

Alentejo staat vol met gewijde plekken: menhirs, dolmen, cromlechs uit de prehistorie, offerplaatsen uit de Romeinse tijd, heilige bronnen, mesquitas, synagogen, hermitages en kloosters. De plantenwereld is hiervan doortrokken.

3. Je plant, distilleert en verwerkt alles in eigen beheer op biologisch- dynamische wijze, wat is jouw drijfveer?

Ik geloof dat je om echt goede producten te maken, of het nou om voeding gaat of om lichaamsverzorging, op deze wijze moet verbouwen en verwerken. Met kennis, niet alleen van die ene plant maar van de hele omgeving, met liefde en aandacht, met respect voor de wetmatigheden in de natuur en de kosmos.

Zulke producten maken een mens echt beter!

Wil je op de hoogte gehouden worden van de Colour&Spice producten met ingrediënten rechtstreeks uit de tuin van Willemijn, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

With Love & Grace,

Natascha